Dijital Emek ve Ülkemizde Dijital Emeğin Olduğu Sektörler
İnternet

Dijital Emek ve Ülkemizde Dijital Emeğin Olduğu Sektörler

 

Dijital Emek

Gelişen teknoloji ve neoliberalizmin global anlamda nüfuz etmesi ile birlikte ister istemez çalışma şekilleri de değişmiştir. Eskiden kol gücü ile yapılıp ortaya somut bir ürün koyulurken şimdi emeğin karşılığındaki ürün gözle görülemiyor. Fakat özünden hiçbir şey kaybetmemiştir.

Fuchs, “Modern toplumun çağının geçtiği”, “Baştan sona yeni bir toplumla karşı karşıya kaldığımız”ı belirtmekte. Bugün bu değişim süreci hala devam etmektedir.  Ve bu süreçten etkilenen sektör yelpazesi çok geniştir. Sektörlerin bu sürece adapte olması kolay olmamıştır ancak kısa bir sürede entegre olmalarının nedeninin altında da ekonomi yatmaktadır. Bütün sektörlerin tanıtıma ihtiyacı vardır. Ülkemizde Dijital Emeğin Olduğu Sektörler

İnsanlara bir şekilde ulaşılması gerekmektedir aksi halde bilinmeyen tanınmayan hiçbir ürün ya da hizmet satılamaz. Geleneksel medyanın pahalı olması sosyal medyanın ucuz olması firmalar için sosyal medyayı cazip bir hale getirmiştir. Dijitalleşme yalnızca sosyal medya ile değil her kurumun kendine ait web sitesi oluşturması ile de devam etmektedir.  Dijital medya için dergi, katalog vb. online yayın için üretilen içerikler de yani grafikerlik, editörlük, metin yazarlığı, fotoğrafçılık, video kurgu montaj, dijital pazarlama da bu dönüşüm içerisindedir. Mekansızlaşan bütün işler dijital emeğin kapsamına girmiştir. Ülkemizde henüz çalışma alanında kurumsallık oturmamışken bir de işlerin dijital dönüşümle mekansızlaşması çalışanlar için karakter aşınmasına neden olmaktadır. Dijital dönüşümün sonucu ülke bazında farklılık gösterebilir ancak dijitalleşme beraberinde globalleşmeyi de getirdiği için temelde sektörler aynıdır.

Mekansız ve zamansız işlerde özellikle sosyal medya gibi işlerde akşam evine giden bireyin mesaisi devam etmektedir. Her an gelecek paylaşımın olası bir yorumdan ya da dijital bir krizden kendisi sorumludur. Bu çalışma temposunda saatin kaç olduğuna bakılmaz ve bunun için ekstra bir ücret ödemesi yapılmaz. Çünkü toplum buna henüz hazır değil. Bu nedenle insanlar sürekli iş değiştiriyor. Gençlerin firmalarda çalışma süresi ortalama üç yıl kadar az. (Kariyer.net). Firmalar da bu hızlı iş değişikliklerine bir şekilde entegre olabiliyor. Dijital emeğin olduğu kısımlarda emeğin basitleştirilmesi, parçalara bölünmesi ve mecraların da kolay kullanımı emekçileri değersiz kılmıştır.

Göz ardı edilen dijital emek mutsuz bireyleri, mutsuz bireyler mutsuz toplumları oluşturmaktadır. Dijital emeğin kapsamına giren işler belirlenmeli ve dijital emeği olan herkes için bir yasa çıkartılmalı. Fazla yapılan mesailer kontrol altına alınmalı ya da yapılan bu mesainin ekstra ücreti ödenmeli. Evet dijital emeğin karşılığını bire bir ölçmek mümkün değildir ancak bu hiçbir şey yapılmaması gerektiği anlamında değildir. Her şey adaletin terazisi gibi olmalıdır.

5/5 - (5 votes)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir