İnternetten Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nasıl Yapılıyor?
İnternet

İnternetten Kredi Kartı Dolandırıcılığı Nasıl Yapılıyor?

Geçenlerde komşumla tanıştım. Naber nasılsın nelerle ilgileniyorsun derken laflafı açtı. İnternetten dolandırıldım dedi. İnternet deyince kulaklarım diklendi hemen. Nasıl oldu dedim? Olay aynen şu şekilde gerçekleşmiş.

Arkadaşımız İş Bankası kredi kartının borcunu ödemek için Google’a girip “iş bankası kredi kartı borcu ödeme” yazıp aratıyor. Birkaç web sitesine baktıktan sonra www.isbankasikredikartiborcu…...com adında bir siteye giriyor sayfa açılıyor ve şöyle bir ekran geliyor karşısına.

kredi karti dolandiriciligi
Dolandırıcılara ait bir ara yüz. Gördüğünüz gibi üst kısımda logolar yerleştirilmiş. Bütün bankalarla anlaşma yapılmış gibi. Oraya logo koymak zor bir şey değil. Kandırılmayın lütfen.

Girdiği sayfayı bankanın kendine ait olan bir sayfa zannediyor. Aynı sayfaya ben de girdim. Sayfanın açıldıktan sonra farklı bir adrese yönlendirildiğini farkettim.

Başta isbankasikredikartiborcu….com olan adres sonra odemevesorgusist….com şeklinde oluyor. Sitenin altında ve üstündeki banka logolarını gören arkadaş sitenin iş bankasına ait olduğunu zannediyor. Kredi kartı bilgilerini giriyor ve sms ile onaylıyor.  Ve geçmiş olsun.  Hesabından 700 Euro çekiliyor. O bu durumu hemen bankayı arayarak bildirse de iş işten geçmiştir. Çok basit bir yöntemle dolandırılmış. Ben hayatta yapmazdım sanırım gibi bir şeyler söyleyip büyük laf etmeyeyim. Beşer şaşar misali öncelikle bu tarz işlemlerde çok dikkatli olmalıyız.

İnternetten Kredi Kartı ile Dolandırılmamak İçin Ne Yapmak Lazım?

Şimdi öncelikle internet bankacılığı işlemlerinde işlemlerimizi kesinlikle bankanın resmi web sitesinden yapmalıyız.

Diyelim ki size bir mail geldi. Kredi kartı borcunuzu ödemek için tıklayın diye bir link verildi. Resmi web sitesine yönlendirildiğinizi zannedip hemen tıklayabilirsiniz. Resmi site ile aynı görüntüde başka bir siteye yönlendirilmiş olabilirsiniz.

Bankanın resmi web sitesinde olup olmadığımızı mutlaka kontrol etmelisiniz. Dolandırıcılar Örn; http://www.isbank.com.tr/ (Resmi Site) adresi şeklinde değil de http://www.isbank123.com.tr/( Doalndırıcı Sitesi) şeklinde adres kullanıp küçük harf oyunları ile sizlere yem atabilir. Siz bankanın sitesinde olduğunuzu sanarsınız ama değilsinizdir. O nedenle hangi adrese girdiğinizin farkında olun.

Resmi Olmayan Siteye Girince Ne Olur?

Efendim öncelikle yukarıda bahsettiğim arkadaş gibi bilgilerinizi yabancılara vermiş olursunuz sms kodunu da onayladınız mı arka planda bilgiler adınıza alınıp anında kredi kartınız üzerinden paranız çekilir.

Aynı durum Facebook ve Twitter hesaplarından da yapılmaktadır. Facebook görünümlü bir link verilir Facebook323.com gibi bir siteye Facebook.com’a girmiş gibi girersiniz. Şifrelerinizi girersin ve hesabınız çalınır.

Birçok güvenlik açığının sebebi insanlar. Dolandırıcılar insanların bir anlık dalgınlıklarından faydalanıyor.

İnternetten Kredi Kartı Dolandırıcılığına Uğradım Ne Yapmalıyım?

Şimdi öncelikle bunun farkına vardığınız gibi hemen bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp kayıp çalıntı kart bildirimine bağlanın. Yapılabilecek ne varsa öğrenin. Bu konu bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Ama unutmayın hemen arayın burada zaman çok önemli.

İnternetten Kredi Kartı Dolandırıcılığına Uğradım Paramı İade Alabilir miyim?

Ben sadece bir dolandırıcılıktan bahsettim eminim ki birçok dolandırıcılık vardır. Ama söz konusu benim bahsettiğim gibiyse çok zor görülüyor. Banka gerekli şifreleri vermiş sms kodunu bile girmiş dolandırıcı. Bütün bu bilgilere sahip olan biri banka sistemi gözünde hesabın sahibidir. Banka ödemenin nereye gittiğini bildiğim kadarı ile bir yere kadar görür ancak minareyi çalan kılıfını hazırlar. Ödeme yurt dışından falansa dönüşü biraz zor gibi görülüyor.

İnternet üzerinden başınıza gelen bu ve buna benzer durumlarda ekran görüntüsü almayı unutmayın. Web sitesinin adını da banka ile paylaşın ve BTK’ya şikayet edin. Bir başkası aynı durumu yaşamasın diye.

Umarım ki böyle bir konu için başınız yanmaz. Yazdığım yazının bilgilendirici olmasını dilerim. Bu gibi durumlarda her zaman direk bankanızı arayıp bilgi edinin.

Rate this post

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir