Öğrendiklerim

WordPress Gutenberg Yazı Editörü nasıl kullanılır?

WordPress’in medium ve benzer yazılımlar gibi bir atılım yapması gerekli artık. Bu tamamen tema ile alakalı ancak içeriklerin tamamen mobilize olması gerekli. En azından buna daha fazla teşvik etmeli. Medium’daki o içerik sunumunu yazıların kocaman kocaman olması beni mest ediyor. 

WordPress paneline son girdiğimde gutenberg yazı editörünü önerdiğini farkettim. Kurcalarken şuanda okuduğunuz yazının özelliğini keşfettim. Facebook’taki gibi görselin içine yazı yazılabilir ve bu yazı yayın sonrası seçilip kopyalanabiliyor. Bu özelliğin adı Cover Image.

Verse Özelliği

Yazdığını yazılar bu şekilde sağa sola çekmeye yarayacak bir özellik. Nerede kullanılır bilemem ancak kullanışlı bir şeye benziyor.

Audio Ekleme

Upload dışında yalnızca url ekleyerek ses yerleştirilebiliyor. Örnek ses Soundcloud.com’dan.

Gazete paragrafında olduğu gibi ilk harfi burada gördüğünüz gibi büyük bir şekilde yapabilirsiniz.Gazete paragrafında olduğu gibi ilk harfi burada gördüğünüz gibi büyük bir şekilde yapabilirsiniz.Gazete paragrafında olduğu gibi ilk harfi burada gördüğünüz gibi büyük bir şekilde yapabilirsiniz.Gazete paragrafında olduğu gibi ilk harfi burada gördüğünüz gibi büyük bir şekilde yapabilirsiniz.Gazete paragrafında olduğu gibi ilk harfi burada gördüğünüz gibi büyük bir şekilde yapabilirsiniz.

Yazdığınız yazıların arka planına renk verebiliyorsunuz ve bunu yazı panelinde de görebiliyorsunuz. Ben turuncu arka plana beyaz bir yazı oluşturmayı denedim. Nasıl olmuş mu? 🙂

Kocaman bir yazı mı yazmak istiyorsunuz?

Sağ menüden Custom Size bölümüne gelip mouse ile sağ tarafa doğru sürükleyebilirsiniz.

Bu özellik de son yazıları ekleme özelliği. Artıya basıp widgets kısmından ulaşabilirsiniz.

Reusable Özelliği

Reusable bir nevi yazı editörü içi retweet gibi bir şey. Kullanımı kolaylaştırmak için tamamen. Bu içeriği yazarken kaydediyorsun. Kaydettiği içerikleri artı işaretine tıklayarak resuable kısmında saklayabiliyorsun ve editör kısmına yapıştırabiliyorsun.

Örnek Youtube video ekleme.

Aslında her şey yukarıdaki menü ile alakalı hemen hemen. Başlıktan özellikleri seçip kullanıyorsun. Her işlem bir kutucuk. Paragraf mı lazım? Tıkla paragraf açılsın editör kısmında. Bileşen mi lazım tıkla widgets kısmına istediğini ekle. Arayüz değişikliği ve biraz daha yeni özellikler eklenmiş ancak çoğu özellik daha önceden vardı gibi…

Rate this post

One thought on “WordPress Gutenberg Yazı Editörü nasıl kullanılır?

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir