3D Yazıcı Nedir?
Genel

3D Yazıcı Nedir?

Dijital ortamda tasarlanan 3 boyutlu modellerin katman katman üretilerek fiziksel nesnelere dönüştürülmesini sağlayan makinelere 3D yazıcı denir. 3D baskı teknolojileri sayesinde ihtiyaç duyduğunuz anda aparatlar ve fikstür gibi üretime yardımcı elemanlar, fonksiyonel prototipler, kavramsal modeller ve son kullanıcı parçaları üretebilirsiniz.

1987 yılında Charles Hull, reçine malzemenin lazer yardımıyla katman katman katılaştırılması esasına dayanan Stereolithography teknolojisinin patentini aldı. 1989’da, üretilecek modele sonradan sökülebilen destek yapıları örmeyi içeren, Fused Deposition Modelling (FDM) teknolojisini geliştiren S. Scott Crump tarafından, Stratasys isimli 3D Yazıcı şirketi kuruldu. 3D Yazıcı / 3D printer / 3 boyutlu yazıcı sektöründeki tüm bu katman katman üretim yöntemleri terminolojide yerini Katmanlı İmalat olarak aldı.

3D Yazıcı Teknolojileri Nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan farklı yazıcı teknolojileri vardır. 3D yazıcı teknolojileri, katmanlı imalat yöntemi ile üretim yapar. Tüm 3D yazıcı teknolojileri katmanlı imalat yapsa da teknolojiler arasında bazı belirgin farklar vardır.

SLA Teknolojisi

3D yazıcı teknolojileri arasındaki en eski teknolojidir ve günümüzde hala kullanılmaktadır. SLA teknolojisine sahip olan 3D yazıcılar, sıvı fotopolimer malzemeyi UV ışınları ile sertleştirir ve 3D baskı elde edilir. Sertleştirilen yerler, katmanları oluşturur.

DLP Teknolojisi

DLP teknolojisi, SLA ile benzer özelliklere sahiptir. İki ayrı teknikte de baskı işlemi sıvı fotopolimer reçine ile gerçekleştirilir. Baskı işlemi sırasında iki teknolojide de UV ışınlar kullanır. SLA ışığı lazer ile sağlanırken, DLP teknolojisinde ışık özel projektör ile elde edilir. DLP teknolojisi, hızlı bir şekilde işlem yapabilecek kapasiteye sahiptir.

FDM Teknolojisi

FDM, masaüstü 3D yazıcılarda en çok tercih edilen teknolojidir. FDM teknolojisinde termoplastik malzeme kullanılır. Termoplastik malzeme eritilerek nozzledan katman katman dökülür ve 3D baskı işlemi gerçekleştirilir.

SLS Teknolojisi

SLS teknolojisinde de tıpkı SLA teknolojisinde olduğu gibi işlemler lazer vasıtasıyla yapılır. SLA ile SLS arasındaki en önemli fark ise ham madde olarak SLS teknolojisinde toz malzeme kullanılmasıdır. Malzemeler naylon, seramik ve alüminyum gibi farklılıklar gösterebilir. Bu teknoloji, endüstride ürün geliştirme ve hızlı prototipleme için tercih edilebilir.

SLM Teknolojisi

SLM teknolojisi aslında SLS tekniği olarak da ele alınmaktadır. SLM teknolojisinde toz metaller yüksek güçteki lazer ile eritilir ve 3D baskı işlemi gerçekleştirilir. SLM teknolojisi, havacılık ve medikal sektörü başta olmak üzere pek çok farklı sektörde kullanılmaktadır.

EBM Teknolojisi

EBM teknolojisi ile SLM teknolojisi arasında birçok benzerlik vardır. Ancak iki teknik arasındaki en temel fark, kullanılan güç kaynaklarıdır. EBM teknolojisinde güç kaynağı olarak vakum içindeki elektronlar kullanılır ve işlem, yüksek sıcaklıkta gerçekleşir.

3D yazıcı teknolojileri ve 3D yazıcı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Artı 90 tarafından hazırlanan 3D yazıcı sayfasına göz atabilirsiniz.

Rate this post

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir