Google’nin 1 Nisan Şakası (Google Burun ) Gerçek Olsaydı
Genel

Google’nin 1 Nisan Şakası (Google Burun ) Gerçek Olsaydı

1 Nisan’da Google’ye girdiğimde Google Burun’u görünce şaşırıp tıkladım ve şaka olabileceği aklımın ucundan geçmedi. Açıkçası  detaylı olarak ta incelemedim şaka olduğunu haber sitelerine göz atarken öğrendim. Demek ki Google bizde öyle bir algı bırakmış ki 1 Nisan şakası olsa bile inanabiliyoruz.

ıslak kopek kokusu

Ses Tanınıyor da Koku Neden Tanınmasın?

Koku olayını biraz ses tanıma servisine benzettim ben. Artık müşteriye telefon ile destek veren firmalar sisteme ses kayıt edip ses ile tanıma uygulamasını kullanmaya başladı bile. Üstelik bir de kendi markalarını telaffuz ettirip ekstra reklam oluyor. Ses ile koku çok farklı ama temelde aynı mantıkta olmalı diye yorumluyorum. Artık bu cep telefonuna indirilecek uygulama ile mi olur ya da bilgisayara eklenecek ekstra bir donanımla mı olabilir bilemem. Teknik kısmını elbette düşünemiyorum ama şunu biliyorum ki ses mikrofonla kayıt edilebiliyorsa kokunun da bir mikrofonu olmalıdır mutlaka.

Koku Tanıma Olsaydı Hayatımızda Ne Değişirdi?

Öncelikle ben bu özelliğin gerçek olduğunu düşündüğümde ilk olarak engellilerin işine yarayabileceğini düşündüm. Şöyle yüzeysel bir sorgulama yaptım. “ ABD’de yapılan bir çalışmada 200 binden fazla kişinin her yıl koku ve tat alma bozukluklarıyla doktora başvurduğu tahmin edilmektedir.” şeklinde bir detay gözüme çarptı. Koku ile ilgili sorun yaşayan insanlar için vazgeçilmez bir kaynak olurdu bu teknoloji. Ayrıca reklam sektörü çok farklı bir boyuta geçerdi özellikle İnternet üzerinden parfüm satış oranlarında patlama yaşanabilirdi. 5 duyu organımızdan 3’ünü bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilmenin özgürlüğünü yaşayabilirdik 🙂

Aynı şekilde bu teknoloji sinema sektöründe de farklı bir boyut olabilir düşünsenize yağmur yağdığında sinemada ıslak toprak kokusu aldığınızı tabi tam tersi de olabilir ama o kısımlarda ayarlanabilir kokular, küfürlerde biplenme olduğu gibi. Film izlerken alt yazılı, %50 ya da %100 kokulu gibi seçenekler olsa çok tuhaf olurdu sanırım. ( Koku ile ilgili sinemalarda çalışmalar yapılmaya başladı belirlenen dakikalarda sprey ile püskürtülerek ama bu Google’nin bahsettiğinden biraz daha ilke bir şekilde.)

Şakaydı Gerçek Oldu!

İlerde bu ya da buna benzer bir özellik çıkacaktır mutlaka işte o zaman “Şakaydı Gerçek Oldu!” şeklinde başlıkları görebiliriz. Hatta bunu Google yaparsa hem harika bir buluş hem de çifte reklam yapmış olur diye düşünüyorum. Hala nedendir bilmem ama buna yönelik bir çalışma yapılma ihtimali bana hiçte uzak gelmiyor.  Belki de şuan böyle uçuk düşünmem Google’nin benim üzerimde bıraktığı marka algısıdır. Koku mevzusu web dünyası için henüz keşfedilmemiş birçok alanın olduğunu insanın ister istemez aklına yeniden getiriyor.

Sizi Google’nin Google Burun için hazırlamış olduğu video ile baş başa bırakıyorum.

Rate this post

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir