İnternette Güvenli Alışveriş
İnternet

İnternette Güvenli Alışveriş

Ne kadar geniş çaplı bir kelime değil mi? Güvenmek, güvenmek deyince içim rahatlıyor kendimi daha rahat hissediyorum. Güvendesin rahattasın daha rahat davranabilirsin, kendin gibi olabilirsin, bacak bacak üstüne atabilirsin tabi eğer senin için rahatlık buysa.

Hadi bir de aksini düşünelim her an diken üstündesin uçurumun kenarındasın gözlerini bir an bile kapatamazsın.

İnsanlar bu gibi durumlardan dolayı bildiği insanlarla iş yapar. Bildiklerini tanırlar tanıdıklarına güvenirler.

Şimdi bu konuyu internet ortamına aktaralım bir de. E ticaretle ilişkilendirelim. Yeni açılan bir web sitesi için güven ne kadar önemli? Ne kadar mı? %100 önemli.

Bir web sitesi için en önemli olan kredi kartı güvenliğidir. Bunları bizzat yaşadım. İnsanlar neden güveneyim diye soruyor? Sormayanlar kapatıp gidiyor kimi de kapıda ödeme yok mu ? Diye soruyor.

Kimi kullanıcı sütten ağzım yandı yoğurdu üfleyerek yiyorum derken kimiyse çevresinden duyduklarıyla yola çıkıyor.

Gerçekten bu kadar tereddüt etmeli mi? Şimdi bu işi yapıyorum diye yo hayır tereddütte gerek yok dememi bekleseniz de bu konu gerçekten önemli. Önüne kutucuklar çıkıyor ve sen tüm kredi kartı bilgilerini giriyorsun. Arka tarafta girdiğin bilgilerin bir form şeklinde kayıt olduğunu düşünürsen bilgiler artık başkasında. Bu da kartının diledikçe kullanılabileceği manasına gelmektedir. Bundan dolayı kredi kartı güvenliği dedikleri şey çok önemlidir.

Web sitenin güvenli olup olmadığına emin olmak için ssl sertifikasının yani https:// ile başlayıp başlamadığına emin olmamız gerekmektedir. Eğer s harfini görmediyseniz kendiniz yazıp inceleyebilirisiniz.

Bir de bağlantınızı sürekli kontrol edin mesela alışveriş yaptığınız site ornek.com ise adres çubuğunu sürekli kontrol edin. Ornek.com dan farklı bir şey yazıp yazmadığına dikkat edin. Bu gibi durumlar genelde banka ve facebook ta sıkça uygulanır. Özellikle de maillerde. Bir bakmışsınız ki ziraat bankasından mail gelir. Tıpatıp her şey görsel olarak aynıdır ama url bozuktur “ziiratbanasi.com” gibi benzetilmeye çalışılmış bir adres gibi. Böyle bir sayfaya girdiğinizde ziraat bankası ile alakasız bir sayfaya girersiniz farkında olmadan. Daha sonra neler olabileceğiniz tahmin edebilirsiniz sanırım.

Bir de facebook var tabi. Facebook’ta nasıl sayfalar çalınıyor. 200.000 bin beğenisi olan sayfa çalınıyor nasıl? Farklı çalınma yöntemleri vardır muhtemelen ama url kısmından bahsettiğim için aynı yöntemi nasıl kullandıklarından bahsedeyim. Sayfa yöneticisisiniz diyelim. Bir kullanıcı bilmediğiniz bir link vererek admin bunu sen mi yükledin diye soru sorar sizde adrese tıklarsınız, birden facebook yeniden giriş ister eğer dikkatsizseniz nereye giriş yaptığınıza bakmazsınız  şifrelerinizi girersiniz tabi siz girdiğiniz gibi avını bekleyen avcı da hemen şifrelerinizle hesabınıza girer ve sayfanıza sahip olur.

Kontrol ettiniz, incelediniz, eğer site güvenliyse e tabi sahipleri de dolandırıcı değilse güvenle alışveriş yapabilirsiniz. Artık bu yazımı okuduktan sonra pek alışveriş yapan olmaz sanırım 🙂  Zaten insanlar güvenmedikleri için kapıda ödeme seçeneği istiyorlar. Belli bir zaman geçip güvendiklerinde de kredi kartı alışverişi yapmaya başlıyorlar.

Rate this post

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir